ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ!
ΜΕΤΡΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!
Οι μαθηματικές έννοιες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων. Για να εξοικειωθούν τα παιδιά με αυτές τις έννοιες μπορούμε να επιλέξουμε βιωματικές δραστηριότητες που παρουσιάζουν τις έννοιες αυτές με παιγνιώδη τρόπο. Η αξιοποίηση της άμεσης εμπειρίας και στη συνέχεια η επεξεργασία του εκάστοτε θέματος μέσα από εποπτικό υλικό φαίνεται να οδηγεί τους εκπαιδευόμενους πιο εύκολα στο στάδιο των συσχετίσεων (Decroly, 1934).
ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:
Παιδιά νηπιαγωγείου, α δημοτικού, σε παιδιά με ειδικές/γενικές μαθησιακές δυσκολίες και σε άτομα (παιδιά και ενηλίκους) με νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.
ΣΤΟΧΟΙ:
• κατανόηση εννοιών πρόσθεσης και αφαίρεσης
• κατανόηση εννοιών μεγαλύτερο -μικρότερο
• σύγκριση αριθμών
• αρίθμηση 1-10
ΥΛΙΚΑ:
• τουβλάκια
• εκτυπωμένα μέρη του χιονάνθρωπου (κεφάλι, χιονόμπαλες για την κοιλιά)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1. Ενημερώνουμε τους μαθητές μας ότι θα φτιάξουμε έναν χιονάνθρωπο διαφορετικό! Δίνουμε 10 τουβλάκια ίδιου μεγέθους στα παιδιά και τους ζητάμε σε ένα τουβλάκι να κολλήσουν το κεφάλι του χιονάνθρωπου και στα υπόλοιπα να κολλήσουν άσπρες χιονόμπαλες!
2. Στη συνέχεια ζητάμε να φτιάξουν έναν χιονάνθρωπο ενώνοντας όσα τουβλάκια θέλουν! Αφού φτιάξουν τον χιονάνθρωπό τους, τους βάζουμε σε δυάδες και ζητάμε να μας πουν ποιος είναι ο πιο ψηλός! Και τα δύο παιδιά μετράνε τις κοιλίτσες του χιονάνθρωπου για να δουν ποιος αριθμός είναι μεγαλύτερος.
3. Αφού τα παιδιά έχουν κατακτήσει το στάδιο της αρίθμησης από το 1 -10 και διακρίνουν με τη βοήθεια του ύψους του χιονάνθρωπου, ποιος είναι πιο μεγάλος αριθμός, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Κρατάμε στα χέρια μας μια εικόνα που δείχνει τον ήλιο και μία που δείχνει χιόνι. Ενημερώνουμε τα παιδιά ότι όταν έρχεται ο ήλιος κοντά στον χιονάνθρωπό τους λόγω της ζέστης ο χιονάνθρωπος θα αρχίσει να λιώνει και να χάνει κάποιες χιονόμπαλες από την κοιλίτσα του! Αντίθετα, όταν πλησιάζει το χιόνι επειδή κάνει κρύο μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλες χιονόμπαλες στην κοιλιά του και να τον κάνουμε πιο ψηλό.
4. Κάθε φορά λέμε στα παιδιά πόσες χιονόμπαλες πρέπει να αφαιρέσουν γιατί ”έλιωσαν” και πόσες να προσθέσουν αφού κάνει ”κρύο”. Στη συνέχεια μετράνε και λένε πόσες χιονόμπαλες έχει στην κοιλίτσα του ο χιονάνθρωπός τους.
Δείτε επίσης: ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Decroly, Ο., & Boon, G., (1934). Vers l’ ecole renovee, Bruxelles, (Μτφ. Α. Μεταλλινού), Αθήνα
Φιλόλογος-Θεολόγος Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης
M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας
M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Β. Βρεφονηπιοκόμων